VESI H2O
Vesi(H2O) on vedyn ja hapen muodostama yhdiste. Se on yksinkertaisin ja yleisin yhdiste Maapallolla. Vesi on läpinäkyvää eli väritöntä, hajutonta, mautonta sekä sitä esiintyy kaikkialla. Kaikesta vedestä vain kaksi prosenttia on makeaa vettä. Makea vesi esiintyy jäätiköissä, maa- ja kallioperässä sekä järvissä.
Vedellä on kolme olomuotoa ja se esiintyykin luonnossa kaikkina olomuotoina. Veden kolme olomuotoa ovat: Kiinteä eli jää, jossa molekyylit eivät liiku lainkaan, neste eli vesi, jossa molekyylit liikkuvat jo huomattavasti sekä kaasu eli vesihöyry, jossa molekyylit liikkuvat paljon. Veden tiheys on kiinteässä olomuodossa pienempi mitä nesteenä (kiinteänä 0,915 kg/dm3 mutta nesteenä 1,000 kg/dm3), mistä johtuu veden laajeneminen jäätyessä. Siksi esimerkiksi talvisin jää kelluu veden pinnalla muun muassa järvissä ja merissä, eikä vajoa pohjaan tappaen vesistöjen eläimiä.
1.Veden rakenne 2. Jään rakenne |
Veden kovuudella tarkoitetaan veden sisältämien kalsium- ja magnesiumionien määrää. Mitä enemmän ioneja, sitä kovempaa vesi on. Suolat määräävät myös veden sähkönjohtavuuden, sillä korkea sähkönjohtokyky on osoitus runsaasta suolamäärästä. PH kuvaa veden happamuutta tai emäksisyyttä, happamuus johtuu hiilihaposta. Sopivana pH-alueena voidaan pitää 6,5-8,8. Hyvin alhainen pH voi esimerkiksi aiheuttaa ihoärsytystä.
Vesi toimii reaktioon osallistuvana aineena, energian ja aineiden siirtäjänä, lämmön säätelijänä, vesikasveilla ja -eläimillä elinympäristönä sekä on ihmisille elämisen edellytys. Ihmiset voivat selvitä ilman ruokaa monta viikkoa, jopa kuukausia, mutta ilman vettä vain muutaman päivän. Ihmisestä ja kasvista suurin osa onkin vettä. Ihmisen vesiprosentti on n.70% (miehillä kuitenkin suurempi, sillä naisten kudokset ovat rasvapitoisempia) ja kasvien vesiprosentti on 95%.
Vesi kulkeutuu esimerkiksi kasveja pitkin kapillaari-ilmiön avulla. Adheesio(vesimolekyylien vuorovaikutus ympäristön kanssa) ja koseesio(vesimolekyylien välinen vuorovaikutus) edesauttavat veden kulkeutumista johtosolukossa.
Vesi on erinomainen poolinen liuotin, mikä tarkoittaa sitä, että monet aineet liukenevat helposti veteen. Veden pintajännitys on suuri, mikä johtuu vesimolekyylien välisistä vetovoimista. Suuren pintajännityksen takia vesi pisaroituu ja esimerkiksi pienet hyönteiset, kuten vesimittarit, voivat liikkua veden päällä. Veden pintajännitys kuitenkin pienenee, jos siihen lisätään saippuaa tai sitä lämmitetään, sillä saippuassa olevat tensidit häiritsevät vesimolekyylien välisiä vetovoimia.
Vedellä on suuri lämmönvarauskyky, sillä vedessä on paljon lämpöenergiaa, jonka se luovuttaa ympäristöön hitaasti. Sen kiehumispiste on korkea, sillä vesimolekyylit muodostavat muiden vesimolekyylien kanssa voimakkaita vetysiltoja ja niiden purkamiseen tarvitaan paljon energiaa.
Lähteet:
Reaktio 2, Sanoma Pro 2012
https://koppa.jyu.fi/avoimet/kemia/ako/Veden%20ominaisuudet
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti